AGL-ECHO nr. 31
juli 2013
terug naar het Echo-Archief

Op 23 juli 2013 vond de 52ste AGL-Conferentie plaats, voor de tweede keer in de Norlandse stad Hy. Het enige niet-reguliere agendapunt was dit keer de status van de Republiek der Vosken en Gurden, waarvan het geassocieerde lidmaatschap tijdens de Conferentie werd omgezet in een volwaardig lidmaatschap.

Er waren ook dit keer elf landen vertegenwoordigd. Namens Chimor waren er vice-president Alejandra Romero die tevens minister van buitenlandse zaken is, en minister van financiŽn Francisco de Setubal; namens őle de Romanhe president Aristide Faroz-Zaran en minister-president Guillaume Keztil-Surt; kroonprins Julianus V en Lucius Claudius Vergilius, voorzitter van de politieke hervormingscommissie waren er namens Insulantis; Issel werd zoals altijd vertegenwoordigd door minister-president Lise Berr en minister van buitenlandse zaken Dawyd Kone; Karstonia liet zich vertegenwoordigen door minister-president Maria Wassiljewska en minister van buitenlandse zaken Hannes Bjurland; de Kronenburgse delegatie werd geleid door premier Hans Dankert en de minister van buitenlandse zaken Mathias Schydtz; premier Puaia Kaanore en minister van buitenlandse zaken Richard Clayton vertegenwoordigden de Mii-Eilanden; namens Norland waren president Beate Steen-Motherwell en minister van buitenlandse zaken Evangelia de Botelho Cardoso er weer; de Volksrepubliek Palana had minister van buitenlandse zaken Pjotr Soka gestuurd; SeppiŽ liet zich vertegenwoordigen door premier Faus ei Laaix en minister van buitenlandse zaken Assirne KumjŲg en de delegatie van VoskiŽ bestond uit minister-president LuÁia Apavia en minister van buitenlandse zaken Luvidz Ūrtiazes.

Nieuws uit de lidstaten
Nieuws over de op de vorige Conferenties gewijzigde verdragen: in Issel is zoals verwacht de ratificatie van het gewijzigde Verdrag van Jarjana weggestemd door het parlement; hoewel Karstonia en Kronenburg al wel tot ratificatie waren overgegaan, lijkt het er dus op dat de wijzigingen voor althans dit verdrag niet in werking zullen treden. De ratificatie van het gewijzigde Verdrag van Aralethe is echter nog geen gelopen race.

Chimor lijkt weer uit het dal van de crisis op te krabbelen. Er is een toename in buitenlandse investeringen, maar het toerisme lijkt tijdelijk wat ingezakt. Chimor probeert zijn milieuproblemen op te lossen, zeker nu er een groene partij deel uitmaakt van de regering. Helaas is er weinig geld. President Morillo is op staatsbezoek geweest in ArgentiniŽ, waar de economische betrekkingen werden aangehaald. Helaas heeft ze daar ook een ski-ongeluk gehad.

In őle de Romanhe heeft er een stoelendans in de regering plaatsgevonden. De nieuwe premier is nu oud-premier Guillaume Keztil-Surt, terwijl Guimarc Bonamy minister van buitenlandse zaken is geworden. Verder heeft het land te kampen met de gevolgen van de laatste uitbarsting van de Piton des Grandes Feux: er is veel schade aan gebouwen en wegen.

Voor de rest van het nieuws wordt verwezen naar de sinds de vorige Conferentie verschenen periodieken: Bulletin díőle de Romanhe nrs. 25 t/m 28, Den Karstonienska Tidning af Nederlšnderna 83, De Kronenburger Bode 39 t/m 42 en EpēmŤdza ek Voşģioş 6 t/m 9. Pdf-exemplaren hiervan staan op deze website onder ďLidstatenĒ, het betreffende land en dan het kleine linkje ďŗ Nieuws uit ÖĒ onder de inleiding bij dat land.

De status van VoskiŽ
VoskiŽ was sinds 8 juli 2012 geassocieerd lid van de AGL en mocht volgens het Verdrag van Aralethe nu dus het volwaardige lidmaatschap krijgen. De houding van de Voskische delegatie was tijdens de Conferentie echter ronduit aarzelend te noemen met betrekking tot de te nemen beslissing. In het voorjaar had het land een nieuwe regering gekregen, die iets minder jubelend tegenover een AGL-lidmaatschap staat dan de delegatie die op de vorige twee Conferenties aanwezig was; de huidige regering ziet liever grotere inspanningen om lid te worden van de Europese Unie.

De Voskische delegatie vroeg in eerste instantie om een verlenging van het geassocieerde lidmaatschap, hetgeen volgens de regels mogelijk is. De regering is namelijk nog niet overtuigd van het belang dat de AGL voor het land kan hebben, en hoopt in de komende zes maanden ervan overtuigd te raken of dat belang er is Ė of niet. Hoewel de Karstoniaanse delegatie dit een alleszins redelijke optie vond, waren vooral Chimor, Issel en SeppiŽ hier minder van gecharmeerd. Tijdens een pauze onderhandelden diverse delegaties afzonderlijk met de Voskische premier, en de Voskische delegatie vroeg vervolgens wťl het volwaardige lidmaatschap per direct aan. Kronenburg, dat zelf vůůr de Conferentie al had laten weten een verlenging van het geassocieerde lidmaatschap van VoskiŽ na te willen streven, verklaarde dat het nog steeds twijfelt over de soliditeit van het Voskische financiŽle beleid. Met maar vijf stemmen vůůr (őle de Romanhe, Insulantis, Issel, Karstonia en Norland), terwijl de overige delegaties zich van stemming onthielden, werd VoskiŽ uiteindelijk volwaardig lid van de AGL.

Suborganisaties
Er was geen nieuws uit de suborganisaties, noch waren er benoemingen of dťcharges van directeurs.

Volgende Conferentie
De 53ste AGL-Conferentie vindt in januari 2014 plaats in de Mii-Eilanden.